Evnuhi za nebeško kraljestvo – Uta Ranke-Heinemann

Leto izida: 2012
Vezava: Mehka
Število strani: 504
Jezik: slovenski

Dodatne podrobnosti

Izvirna cena je bila: €43,90.Trenutna cena je: €35,00.

1 na zalogi

Avtorica v knjigi raziskuje odnos Katoliške cerkve do spolnosti in do žensk ter postavlja pod žaromet velike tabuje katolicizma – homoseksualnost, pedofilijo, kontracepcijo, celibat, zunajzakonsko partnersko zvezo, samozadovoljevanje in splav – ki jih Katoliška cerkev bodisi ovija v tančice molka ali pa do njih zavzema skrajno obsojajoča stališča. S pomočjo izčrpnega zgodovinskega gradiva podaja – s humorjem in ironijo – pregled razvoja katoliške spolne morale, od antike, v kateri izvirajo njene nekrščanske korenine, vse do Benedikta XVI.

Knjigi, ki je prvič izšla že leta 1988 (v slovenščini leta 1992) in do danes doživela več ponatisov in dopolnitev, je Uta Ranke-Heinemann leta 2012 dodala novo poglavje, »Moje veliko razočaranje«, ki ga je posvetila papežu Benediktu XVI., svojemu nekdanjemu študijskemu kolegu na teologiji.

Knjiga je prikaz »mačistične« doktrine cerkvenih očetov, ki je bila (in je še) skrajno žaljiva za vse ženske, t. i. čarovnice, hišne pomočnice, gospodinje, služabnice. Med te »nesrečnike« pa lahko prištejemo še homoseksualce, neplodne moške, invalide, gluhoneme … in ne nazadnje tudi duhovnike same.

Podobni izdelki