Več razumnosti – Steven Pinker

Leto izida: 2023
Vezava: Mehka
Število strani: 388
Jezik: slovenski
Založba: UMco

Dodatne podrobnosti

Izvirna cena je bila: €26,90.Trenutna cena je: €25,55.

2 na zalogi

Pinker meni, da bi si morali v izobraževalnem sistemu in pri poljudni znanosti prizadevati za čim višjo stopnjo razumnosti. Uporabna orodja razumnega sklepanja nam zato natančno predstavi v knjigi Več razumnosti. Med osnovna pomagala razuma spada tudi uporaba logike, kritičnega mišljenja, razumevanja verjetnosti in tveganj, korelacije in vzročnosti ter razlik med njimi, optimalnega pristopa k sprejemanju odločitev ob negotovih podatkih in jasna pravila pri sprejemanju odločitev, ko so pri njih vključeni tudi drugi ljudje s svojimi strategijami.

Orodja razumnega sklepanja so nujno potrebna, če se želimo izogniti nespametnostim v osebnem življenju in tudi pri oblikovanju razumnih delovnih strategij v družbi nasploh. Ključ do njih je na voljo v tej izjemni in zavzetemu bralcu razumljivo napisani knjigi.

Z intelektualno širino in pripovedno globino je Steven Pinker, en največjih sodobnih mislecev, s knjigo Več razumnosti ustvaril sodobna navodila za uporabo razuma v vsakdanjem življenju.

»Če ste kdaj razmišljali o tem, da bi zaužili kaj posebnega, da bi bili pametnejši, raje preberite Več razumnosti.« – Jonathan Haidt, avtor knjige Pravičniški um

»Razum bi moral biti vodilo vsega, kar razmišljamo in počnemo. (So naši pomisleki razumni, če se s tem ne strinjamo?) In vendar je v dobi, ko ima razum toliko možnosti, kot še nikoli prej, javna sfera preplavljena z lažnimi novicami, oglasi za mazaška zdravila, teorijami zarote in brezumnim nakladanjem o ‘višji resnici’.

Kako lahko ugotovimo, kaj je smiselno in kaj ne? To je nadvse resno vprašanje. V tretjem desetletju tretjega tisočletja se soočamo z usodnimi grožnjami zdravju, demokraciji in stanju planeta, na katerem bi lahko še naprej brezskrbno živeli. Čeprav so težave resnično zastrašujoče, zanje obstajajo rešitve, človeštvo pa lahko s svojimi umskimi sposobnostmi pride do njih. Žal pa se soočamo z nadvse resno težavo, kako ljudi sploh prepričati, da bi rešitve, ko do njih pridemo, tudi sprejeli.« – iz knjige